Hout kleuren vind ik eigenlijk best leuk om te doen. Je weet gewoon niet wat eruit gaat komen. Welke stukken wel of geen inkt aannemen.

Ik had al eerder hout gekleurd, maar dat was met multiplex. Ik weet nu dat, dat niet allemaal goed door kleurt. Daardoor blijven er wat lichtere stukken zichtbaar. Ook heb ik die pennen nog eens extra in een inktbad moeten doen omdat er hele stukken geen inkt hadden opgenomen.

Onderstaande pen is echter van olijfhout. Dat heb ik ook in een restje inkt gedaan en behoorlijk lang erin gelaten. Ik vind het bijzonder dat sommige stukken van het hout, totaal geen inkt hebben opgenomen. Heeft vast iets te maken met de dichtheid van het hout.

Al met al vind ik het wel een bijzondere pen geworden.

Begin dit jaar kreeg ik een opdracht om een set pennen te maken voor een bruiloft. De bruiloft zou in mei plaatsvinden.

Het bruidspaar wilde graag een mooie pen hebben waarmee de getuigen zouden kunnen tekenen. Echter ze hadden nog geen idee wat ze precies wilden hebben. Ik ga dan in overleg met het bruidspaar.

Wat belangrijk is om te weten, is allereerst voor wie is de pen bedoelt. Draagt de ontvanger van de pen, goud of zilveren sieraden? Want als goud bij je past, dan kun je haast geen zilveren pen geven. Dat combineert nou eenmaal niet zo goed.

Dan is de vraag, welke houtsoort. Er zijn veel houtsoorten die een betekenis hebben. Maar je kunt ook kijken naar de structuur van het hout. Of misschien heeft iemand wel een bepaald gevoel voor een houtsoort.

Op die manier kun je een geheel persoonlijk pen samenstellen.

En dan komt altijd nog de vraag waar het bruidspaar zelf mee denkt te gaan tekenen. Vaak zijn ze zo aan het regelen voor de getuigen dat ze zichzelf vergeten.

Dit bruidspaar koos voor zichzelf de olijfpen die op onderstaande foto op de voorgrond ligt. De pennen op de foto zijn van links naar rechts; Redwood Burl, Olijfhout, Redwood Burl, Olijfhout en op de voorgrond eveneens Olijfhout.

De pennen voor dit bruidspaar moesten echter wachten om gebruikt te worden, wegens het Corona virus wat zijn intrede deed afgelopen maart. We hebben in september bericht gehad dat de bruiloft heeft plaatsgevonden en ze hebben een mooie dag gehad.

We wensen ze hier vandaan heel veel geluk.

Materialen: Olijfhout, Redwood Burl, Fancy pen Chroom

Het is eindelijk zover. Vorige week is echt de laatste doos uitgepakt en mijn atelier heringericht. Het stond toch niet helemaal praktisch genoeg naar mijn zin. En nu is het beter. Alhoewel het vast nog wel een paar keer heen en weer gaat schuiven.

De jas is weer uit de doos gehaald en heb ik inmiddels al weer aangehad. Je moet je nu eenmaal goed beschermen als je aan het houtdraaien bent. De splinters vliegen je vaak genoeg om de kop heen.

Een kleine rondleiding door mijn atelier. Hier rechts als je binnenkomt staat de grote draaibank.

Draaien we door naar links, dan staat er al het andere mechanische gereedschap wat ik mogelijk nodig kan hebben.

Tot slot aan de linkerkant staat de kleine draaibank.

Zoals je ziet zit de 1e pen alweer in de draaibank. Het is heerlijk om weer aan het werk te zijn, en zeker in zo’n mooie nieuwe werkplaats.

Per direct is het weer mogelijk om te bestellen. De feestdagen komen er ook al weer aan. Wil je dan een mooi cadeau hebben dan kun je daar maar beter mee op tijd zijn. Het duurt zeker 5 tot 7 werkdagen dat een pen klaar is. Dat is mede afhankelijk wat voor pen je wilt hebben. Per slot zijn ze altijd “Custom Made”.

Mocht je eens langs willen komen om te kijken hoe dit proces van pen maken gaat, maak dan eens een afspraak. Misschien wil je zelf wel eens proberen, met begeleiding, om een pen te draaien.

Neem gerust contact op via het formulier om het een en ander te bespreken.

De verhuizing is inmiddels al weer 2 maanden achter de rug. We zijn druk bezig geweest om alles weer zo snel mogelijk uit te pakken en een plekje te geven. En dat lukt ook betrekkelijk snel. We waren met een maand al aardig weer op orde.

Mijn atelier was echter een heel ander verhaal. Er stonden zoveel dozen en machines in dat ik er hooguit één stap in kon zetten en niet verder. Zodra de weersomstandigheden iets beter werden, konden de dozen naar buiten en het isoleren beginnen.

Ik had ook wat meer werkruimte nodig. Deze massieve plaat grenen was van een oud bed en paste perfect langs de rand. Ook was er niet veel opbergruimte in het hok. Dus een extra boekenkast erin gezet en ook de ladeblokken van het oude bed.

Hier kon mooi de kleine draaibank op staan.

De grote draaibank staat inmiddels ook op zijn vaste plek en alle dozen zijn al leeg.

Het enige wat nog ontbrak was extra licht en stopcontacten. Dat is inmiddels gisteren gebeurd. Vandaag en komende dagen nog wat extra klusjes en sorteerwerk en dan geloof ik dat ik bijna weer zover ben om opdrachten aan te nemen.

Zoals al eerder was aangekondigd, en je kunt het ook op de site zien staan, gaan we verhuizen.

We hebben er lang naar uitgekeken, maar nu is het toch zover. Alhoewel wel iets sneller dan was gepland, aangezien de overdracht van onze eigen woning een maand eerder is dan aanvankelijk de bedoeling was. En dat is ook prima hoor. Al die volgepakte dozen maken het nou eenmaal niet gezelliger in huis.

De laatste tijd heb ik nog wel flink wat opdrachten gehad, maar nu moet ik toch echt zeggen, dat de houtdraai werkplaats dicht gaat voor een paar maanden. Het is de bedoeling dat de werkplaats begin oktober weer open gaat. Maar zodra de beitels er weer aan toe zijn, en ik ook, dan laat ik het jullie weten dat de werkplaats weer operationeel is.

Ik probeer nog wel wat dingen in de agenda te zetten zodat er af en toe nog wel een blog van me komt. Want ik heb nog wel wat mooie dingen te laten zien, echter door de verhuizingsdrukte vooraf kwam het er niet altijd van om rustig te zitten en een blog te schrijven.

Mijn echtgenote is ook erg creatief, maar op een heel ander vlak dan ik. Ik werk graag met hout, zij is vooral bezig met scrappen. Dat is ook een zeer brede hobby. Dat kan zijn; kaarten maken, foto’s op papier verwerken, stempelen etc.

Nu had ze weer een stel nieuwe markers gekocht, maar niets waar ze die mooi in kon bewaren. Ik kreeg de opdracht om iets voor haar te maken van hout. Voor mij weer een goed excuus om iets groots te draaien.

Gelukkig had ik nog een mooi groot stuk hout liggen. Alleen heb ik geen flauw idee meer wat voor houtsoort het is. Als ik nieuwe blokken hout krijg of koop, dan schrijf ik het er altijd op welke soort het is. Maar ik krijg ook wel eens houtblokken waar het niet duidelijk is om welke soort het gaat.

In ieder geval kon ik er wel een mooie diepe pot van draaien waar de markers prima inpassen. En met nog wat ruimte als er nog meer markers bijkomen.

Als je eens wilt kijken op haar blog wat ze allemaal maakt dan is dit de link naar haar Scrapadise.

Materialen: Houtsoort onbekend.

In een grijs verleden ben ik ook nog beroeps brandweerman geweest. Fantastisch werk, en veel meegemaakt. Toch na al die jaren kan ik wel zeggen dat ik altijd wel een beetje brandweerman blijf. Zeker als ik zelf een haardje mag opstoken of een goede barbecue. Er gaat niks boven een mooi gestookt vuurtje.

Enige tijd geleden kwam ik een penkit tegen met een brandweerhamer erop. Je begrijpt nu wel dat ik die ook wel erg graag wilde hebben.

Ik heb de pen van rood acryl gemaakt.

Hierboven zie je de onbewerkte versie

Hierboven zie je al dat de pen in een verdere afwerkingsfase zit.

Het leuke aan deze pen is het clicksysteem. De hamer die erbovenop zit, is het clicksysteem. Op het moment dat je de hamer omhoog of omlaag doet gaat de pen open en dicht.

Materialen: Acryl Red Mesh, Firefighter penkit.

Recent heb ik een mooie plank hout gekocht. Erop stond dat het Klengkeng hout is. Ik had serieus waar geen idee wat voor houtsoort dat zou zijn.

Gelukkig hebben de het internet tegenwoordig en Wikipedia. Toch was het lastig zoeken, aangezien als ik op de naam zocht, ik niet bij die specifieke houtsoort uitkwam.

Ik kwam uit bij Longan hout. Het blijkt dat deze houtsoort verwant is aan de lychee. En laat ik nou toch gek zijn op verse lychees!

Wat me opviel aan het hout is de structuur. Zoals je ziet aan de zijkant van het hout is het heel erg ribbelig.

Het werd ook een echte uitdaging om met dit hout te werken. Tijdens het draaien bleek, dat het een enorm harde houtsoort is en er brokkelde ook regelmatig wat stukjes af. Dat heb ik allemaal weer opgelost.

Maar toch als ik zo het eindresultaat zie, ben ik toch wel erg tevreden.

Materialen: Klengkeng hout, Fancy pen Goud.

In dit laatste deel komen er nog 5 bruidspennen voorbij. Wil je nog eens naar het 1e bericht kijken en de houtblokjes zien dan kun je die hier vinden.

Allereerst is hier de plank en pen van Olijfhout.

Vervolgens de pen van Redwood Burl.

Als je zo naar het hout kijkt verwacht je eigenlijk niet zo’n mooie donker gekleurde pen.

Onderstaande hout leverde een mooie pen op van Rosewood.

Het Taxus hout maakte een mooie lichte pen.

Tot slot de laatste pen die werd gemaakt van Zebrano hout.

Zebrano is gewoon mooi door de tekening die in het hout zit.

Uiteraard werden ook al deze pennen geleverd in een gegraveerd houten doosje.

Materialen: Olijf, Redwood Burl, Rosewood, Taxus, Zebrano, Fancy pen Gunmetal + Goud.

Afgelopen zomer had ik jullie al bericht over een tiental bruidspennen die ik ging maken. Door omstandigheden was de site een poosje “uit de lucht”, maar ik wil jullie toch nog graag de pennen laten zien.

Alle pennen zijn geleverd met een gegraveerd houten doosje.

Dit hout is appelhout Waar onderstaande pen van is gemaakt.

Van dit mooi stuk Belihout is onderstaande pen gemaakt.

Eiken met slaap, gaf onderstaande pen.

Met mijn favoriete Goudenregen heb ik onderstaande pen gemaakt.

De 5e pen werd gemaakt van notenhout.

Materialen: Appel, Beli, Eiken met slaap, Gouderegen, Noten, Fancy pen gunmetal + goud, houten doosjes, graveerwerk.