Mijn echtgenote is ook erg creatief, maar op een heel ander vlak dan ik. Ik werk graag met hout, zij is vooral bezig met scrappen. Dat is ook een zeer brede hobby. Dat kan zijn; kaarten maken, foto’s op papier verwerken, stempelen etc.

Nu had ze weer een stel nieuwe markers gekocht, maar niets waar ze die mooi in kon bewaren. Ik kreeg de opdracht om iets voor haar te maken van hout. Voor mij weer een goed excuus om iets groots te draaien.

Gelukkig had ik nog een mooi groot stuk hout liggen. Alleen heb ik geen flauw idee meer wat voor houtsoort het is. Als ik nieuwe blokken hout krijg of koop, dan schrijf ik het er altijd op welke soort het is. Maar ik krijg ook wel eens houtblokken waar het niet duidelijk is om welke soort het gaat.

In ieder geval kon ik er wel een mooie diepe pot van draaien waar de markers prima inpassen. En met nog wat ruimte als er nog meer markers bijkomen.

Als je eens wilt kijken op haar blog wat ze allemaal maakt dan is dit de link naar haar Scrapadise.

Materialen: Houtsoort onbekend.

Jaren geleden werd een straat in onze woonplaats heringericht. In die straat stonden grote oude Platanen die hiervoor moesten wijken. Ik heb daarvan een flink stuk weten te bemachtigen.

Maar ja dat was “vers” hout en daar kon ik toen nog niet zo veel mee. Ik heb de stronk hout eerst circa 1½ jaar in de regenton geplaatst, zodat het goed nat zou blijven.

Na die tijd heb ik het eruit gehaald en het vervolgens nog zeker een jaar laten drogen.

Vorige maand heb ik de zaag en beitel erin gezet en er bovenstaande schaal van gedraaid. Er zit een barst in het hout. Dat is helemaal opgevuld met superglue, dus het kan niet verder doorscheuren.

De schaal is daarna diverse keren opgepoetst met olie, maar tussendoor wel op kamertemperatuur laten drogen.

Mijn collega’s hebben de schaal gekregen als bedankje. Uiteraard was die schaal toen wel goed gevuld met iets lekkers!

Materialen: Plataan.

De huizen aan onze straat zijn oude panden, en die hebben soms wel eens wat aandacht nodig. Schuin aan de overkant bij ons, zijn nieuwe bewoners gekomen. Die hebben die aandacht voor het oude huis heel goed door en zijn dus al een aantal maanden aan het verbouwen. Ze bewaren ook zoveel mogelijk de originele details van de woning.

Ze hebben onder andere ook oude Amerikaanse steunbalken vervangen door schuimbeton. Nou zag ik al die oude maar mooie stukken hout. Het ging mij toch wel iets aan het “hart” om dat weggegooid te zien worden. Ik heb dus een paar stukjes “gepikt”.

Het hout was uiteraard super droog en ik heb het dan ook gelijk in de draaibank geklemd.

Uiteindelijk is er dit kleine mooie schaaltje uitgekomen. Het grappige is dat de spijkergaten er nog inzitten. Het schaaltje heb ik daarna behandeld met Danish Oil.

Mijn echtgenote heeft er een super simpel klein kaartje bijgemaakt. De foto van het originele houtblok zit er ook bij in. Het schaaltje gevuld met iets lekkers.

Ik heb de bewoners het vernieuwde eigen stukje hout weer teruggegeven en ze waren er heel erg blij mee. Het was leuk en origineel om te maken en te geven.

Materialen: Amerikaans grenen.

Mijn vrouw wilde graag dat ik eens een fruitschaal voor haar zou draaien. De schaal moest zo groot en plat mogelijk worden, zonder al te hoge randen. Ze heeft zelf, vorig jaar, een een mooi stuk Christusdoorn uitgezocht.

Ik was er al eerder aan begonnen, maar door drukte van ander draaiwerk, heb ik het pas rond de feestdagen kunnen afmaken.

Je ziet het is een fors stuk hout.

Na het draaien en schuren heb ik het flink in de eetbare olie gezet, zodat de schaal ook geschikt is voor etenswaren.

Het is een prachtige grote schaal geworden, precies zoals mijn vrouw het wilde hebben.

Materialen: Christusdoorn.

 

 

Door allerlei drukt en vakantie ben ik een poosje uit de “lucht” geweest. Toch heb ik wel wat draaiwerk gedaan. Nu het najaar gaat worden, komen er ook weer aanvragen voor pennen en ander draaiwerk.

Enige tijd geleden had ik al laten zien dat ik bezig was met een zout potje. Dat is inmiddels klaar en ik denk dat de klant het potje al aardig in gebruik heeft.

IMG_0220

IMG_0197

Materialen: Amerikaanse Vogelkers.

Inmiddels ben ik heel enthousiast weer verder gaan draaien aan het zoutpotje. Zo enthousiast dat de wand van het potje flinterdun is geworden. Je kunt het licht er doorheen zien schijnen. Geeft wel een heel mooi effect, maar is niet meer geschikt voor zijn doel.

In ieder geval heb ik weer een heleboel hout gehaald en begin ik maar opnieuw met draaien.
Ik hou jullie weer op de hoogte.

IMG_2927_Formaat wijzigen

IMG_2925_Formaat wijzigen

IMG_2942_Formaat wijzigen

Materialen: Amerikaanse Vogelkers.

Ik kreeg laatst de vraag van een klant om een zoutpotje te maken. Dan ook graag wel met een dekseltje.

Dat vond ik wel een uitdaging. Daarvoor had ik nog wel een mooi stukje Amerikaanse Vogelkers liggen. Inmiddels ben ik enthousiast aan het draaien gegaan.
Ik hou jullie op de hoogte hoe het verder gaat en uiteraard hoe het geworden is.

zout potje amerikaanse vogelkers 02

Materialen: Amerikaanse Vogelkers.

Vrienden van ons waren vorige week 50 jaar getrouwd en gaven ter gelegenheid daarvan een feestje. We hebben een heerlijke High Tea gehad en het was heel gezellig.

Ze wilden geen cadeaus hebben, maar ik vind dat ik gewoon niet met lege handen kan aankomen. Zeker niet bij zo’n gebeurtenis.

Ik heb een mooie schaal gedraaid van Christusdoorn. Deze schaal heeft een heel verrassende tekening. Als je goed in de schaal kijkt lijkt het net of er een wijnglas in is gegraveerd.
De kaart die bij het cadeau hoorde heeft Ineke gemaakt en die kun je hier vinden.

IMG_2229

DSC07893

Materialen: Christusdoorn.

Een tijdje geleden kreeg ik een bijzondere vraag. Of ik een urn wilde maken. Het moest wel een beetje forse urn worden, omdat het voor een jonge dog moest zijn, die plotseling was overleden. Ook moest er een naamplaatje op komen.

Ik hou wel van een uitdaging, alleen kan mijn draaibank niet zo’n heel groot houtblok verwerken. De urn is daardoor iets kleiner, maar nog steeds een forse pot geworden.
Het oogje van het naamplaatje heb ik er voorzichtig afgeslepen, zodat ik het in een ruimte op de deksel kon plaatsen.

De eigenaar van Indy was heel blij met de urn.

Urn zoete kers 10

Urn zoete kers 07

Materialen: Zoete kers

In december staat in onze stad het glazen huis van Serious Request. Daar worden nu al allerlei acties voor gedaan om zoveel mogelijk geld ervoor in te zamelen.

Onze jongste werkt bij een aanbieder van internet, telefonie en kabel tv. Daar hebben ze ook allerlei manieren bedacht om geld in te zamelen. Vandaag is daar een fair georganiseerd en alles wat er op gehaald zal worden gaat naar het goede doel. Onderdeel van de fair is een veiling. Voor de veiling was mij gevraagd om ook een donatie te doen.

De schaal en de vulpen heb ik speciaal hiervoor gemaakt. Ik hoop dat het veel zal opleveren voor Serious Request.

Schaal van perenhout.
Veiling serious request 02

Gentlemens vulpen van Taxus.
Taxus

Materialen: Perenhout, Taxus, Gentlemens vulpen goud.