Jaren geleden werd een straat in onze woonplaats heringericht. In die straat stonden grote oude Platanen die hiervoor moesten wijken. Ik heb daarvan een flink stuk weten te bemachtigen.

Maar ja dat was “vers” hout en daar kon ik toen nog niet zo veel mee. Ik heb de stronk hout eerst circa 1½ jaar in de regenton geplaatst, zodat het goed nat zou blijven.

Na die tijd heb ik het eruit gehaald en het vervolgens nog zeker een jaar laten drogen.

Vorige maand heb ik de zaag en beitel erin gezet en er bovenstaande schaal van gedraaid. Er zit een barst in het hout. Dat is helemaal opgevuld met superglue, dus het kan niet verder doorscheuren.

De schaal is daarna diverse keren opgepoetst met olie, maar tussendoor wel op kamertemperatuur laten drogen.

Mijn collega’s hebben de schaal gekregen als bedankje. Uiteraard was die schaal toen wel goed gevuld met iets lekkers!

Materialen: Plataan.

De huizen aan onze straat zijn oude panden, en die hebben soms wel eens wat aandacht nodig. Schuin aan de overkant bij ons, zijn nieuwe bewoners gekomen. Die hebben die aandacht voor het oude huis heel goed door en zijn dus al een aantal maanden aan het verbouwen. Ze bewaren ook zoveel mogelijk de originele details van de woning.

Ze hebben onder andere ook oude Amerikaanse steunbalken vervangen door schuimbeton. Nou zag ik al die oude maar mooie stukken hout. Het ging mij toch wel iets aan het “hart” om dat weggegooid te zien worden. Ik heb dus een paar stukjes “gepikt”.

Het hout was uiteraard super droog en ik heb het dan ook gelijk in de draaibank geklemd.

Uiteindelijk is er dit kleine mooie schaaltje uitgekomen. Het grappige is dat de spijkergaten er nog inzitten. Het schaaltje heb ik daarna behandeld met Danish Oil.

Mijn echtgenote heeft er een super simpel klein kaartje bijgemaakt. De foto van het originele houtblok zit er ook bij in. Het schaaltje gevuld met iets lekkers.

Ik heb de bewoners het vernieuwde eigen stukje hout weer teruggegeven en ze waren er heel erg blij mee. Het was leuk en origineel om te maken en te geven.

Materialen: Amerikaans grenen.

Mijn vrouw wilde graag dat ik eens een fruitschaal voor haar zou draaien. De schaal moest zo groot en plat mogelijk worden, zonder al te hoge randen. Ze heeft zelf, vorig jaar, een een mooi stuk Christusdoorn uitgezocht.

Ik was er al eerder aan begonnen, maar door drukte van ander draaiwerk, heb ik het pas rond de feestdagen kunnen afmaken.

Je ziet het is een fors stuk hout.

Na het draaien en schuren heb ik het flink in de eetbare olie gezet, zodat de schaal ook geschikt is voor etenswaren.

Het is een prachtige grote schaal geworden, precies zoals mijn vrouw het wilde hebben.

Materialen: Christusdoorn.

 

 

Vrienden van ons waren vorige week 50 jaar getrouwd en gaven ter gelegenheid daarvan een feestje. We hebben een heerlijke High Tea gehad en het was heel gezellig.

Ze wilden geen cadeaus hebben, maar ik vind dat ik gewoon niet met lege handen kan aankomen. Zeker niet bij zo’n gebeurtenis.

Ik heb een mooie schaal gedraaid van Christusdoorn. Deze schaal heeft een heel verrassende tekening. Als je goed in de schaal kijkt lijkt het net of er een wijnglas in is gegraveerd.
De kaart die bij het cadeau hoorde heeft Ineke gemaakt en die kun je hier vinden.

IMG_2229

DSC07893

Materialen: Christusdoorn.

In december staat in onze stad het glazen huis van Serious Request. Daar worden nu al allerlei acties voor gedaan om zoveel mogelijk geld ervoor in te zamelen.

Onze jongste werkt bij een aanbieder van internet, telefonie en kabel tv. Daar hebben ze ook allerlei manieren bedacht om geld in te zamelen. Vandaag is daar een fair georganiseerd en alles wat er op gehaald zal worden gaat naar het goede doel. Onderdeel van de fair is een veiling. Voor de veiling was mij gevraagd om ook een donatie te doen.

De schaal en de vulpen heb ik speciaal hiervoor gemaakt. Ik hoop dat het veel zal opleveren voor Serious Request.

Schaal van perenhout.
Veiling serious request 02

Gentlemens vulpen van Taxus.
Taxus

Materialen: Perenhout, Taxus, Gentlemens vulpen goud.

Wanneer je met een blok hout begint te draaien weet je nooit wat je tegenkomt. Je kunt het soms wel iets inschatten, maar helemaal zeker weet je het nooit.

Ook met dit stuk hout was dat het geval. Er bleek een enorme knoest in te zitten die een fors gat opleverde. Daarnaast kwam er ook een flinke barst in het hout. Ik ben maar gestopt met het verder afmaken van de schaal in afwachting van wat er zou gebeuren.

Tot op heden is het hout niet verder opengebarsten en doet de schaal dienst als notenbak. De hond is daar wel blij mee, want die is gek op walnoten. Af en toe pikt hij er wel eentje om die vervolgens te kraken en lekker op te peuzelen.
De schillen laat hij voor ons liggen om op te ruimen. Hij wil het nog steeds niet zelf opruimen.

DSC06305

DSC06306

Materialen: Berkenhout met slaap.

Hier zijn de schalen die ik heb gedraaid wat duidelijker zichtbaar.
De grote schaal op de voorgrond is gemaakt van notenhout. De kleine kommetjes die in de schaal staan zijn; links van padoek, erachter van taxus en rechts van eikenhout.
De grote stapel achter de schaal zijn van onder naar boven gemaakt van; berkenhout met slaap, 2x tulpenhout, eikenhoutenburl.
Tot slot de kommetjes links naast de grote schaal zijn van voor naar achteren gemaakt van; berkenhout met slaap, eikenhout met slaap en van een gevonden stuk hout. Ik weet nog steeds niet welke houtsoort het is van het stuk dat ik ooit gevonden heb.

IMG_3754

Materialen: Padoek, Taxus, Eikenhout, Tulpenhout, Eikenhoutenburl, Berkenhout met slaap, Eikenhout met slaap.

Laatst ben ik in het bezit gekomen van een flink stuk hout. Ik wist gelijk dat ik daar een schaal van wilde draaien. Nou moet ik zeggen dat hij niet helemaal geworden is zoals ik dat wilde. Deels ligt dat ook wel aan het hout zelf. Bovendien zit er een flinke noest met gat in.

Toch doet hij nu uitstekend dienst als fruitschaal en blijkt het ook prima te doen als dobbelsteen bak. Door de gladde bodem en rand kunnen de stenen goed rollen.

DSC06074

Ik ben begonnen met wat nieuwe dingen uit te proberen. Ik vind het een uitdaging om in het klein te draaien. In het verleden deed ik dat ook wel en dan draaide ik kleine vaasjes of kommen voor het poppenhuis.

Op de foto staan nu 2 bekers waarvan eentje met een captive ring. Een hele uitdaging om een captive ring te maken om de beker. Het moet nog verder geperfectioneerd worden, maar dit is dan ook nog maar het eerste bekertje. Velen zullen er wel volgen. Ik hou jullie op de hoogte.

Ook het andere bekertje is een eerste probeersel. Tot slot de lage schaal op het voetje is een bloembak geworden voor in het poppenhuis.

DSC06061

Dit is eigenlijk meer een experiment. Ik had een stuk berkenhout met slaap en daar wilde ik een schaal van maken. Hij is niet perfect en staat eigenlijk op breken door de vele gaten die in het hout zitten, maar het resultaat is wel erg mooi!