Nieuw stukje hout

Mijn schoonzoon heeft afgelopen weekend de apenboom bij zijn ouders gesnoeid en omgehaald. Er zat helaas geen leven meer in de boom. Hij vroeg aan mij of ik een stukje hout wilde hebben voor de pennen. Uiteraard altijd!

Alleen had ik niet verwacht dat hij met een paar niet te tillen stukken hout aan zou komen. Maar voor mij geen probleem. Ik heb genoeg materialen om het tot handzame stukken te maken. En ik denk dat ik er ook een schaal van ga maken. De doorsnede is prima daarvoor.

Van de apenboom of slangenden heb ik nog niet eerder een stuk hout in mijn bezit gehad. Het is wel een hele mooie en grote boomsoort. Het viel me ook op dat het een hele harde houtsoort is. Voorlopig ligt het hout nu te rusten en te drogen, aangezien het pas geleden is dat het is gezaagd. En dan ben ik heel benieuwd hoe het is hout is om mee te werken.

Ik hou jullie op de hoogte.

Materialen: Apenboom.

Druiven hout

Enige tijd geleden heb ik een heel mooie stam Druivenhout gekregen. Grillig hout om te zien. Het lijkt een forse stam waar ik veel pennen uit kan halen, maar door de grillige vorm valt dat toch tegen.

Van het hout heb ik een handzame pen blanks gezaagd. Om de duurzaamheid van de pen te vergroten heb ik ervoor gekozen om eerst het hout te stabiliseren. Dat is een proces wat enige tijd in beslag neemt. Het hout moet immers eerst het acryl opnemen en daarna moet het worden gedroogd in de oven.

Na het stabiliseren zaag ik de pen blanks in twee helften waar de buisjes inkomen. Dan komen de beide helften in de draaibank. Hieronder op de foto zie je het eerste proces van het draaien.

Op onderstaande foto zie je het eindresultaat van het draaiwerk. Daarna volgt het in elkaar zetten van de pen.

Hieronder zie je het definitieve eindresultaat van de druiven pen. Ik ben er zelf erg tevreden over, mede door de fantastische tekening van het hout. Ik probeer of ik  nog een pen uit het stammetje kan halen. Dus ik hou jullie op de hoogte.

Materialen: Druiven hout, Fancy pen chroom, stabiliseren.

 

Kersenhout

Ik weet dat het inmiddels bijna Kerstmis is, maar toch wil ik jullie mijn fantastische cadeau niet onthouden wat ik van Sinterklaas heb gekregen.

Dat is een enorme stam kersenhout. Ik ben daar heel erg blij mee en kan daar over een poosje heel veel pennen van maken. Misschien kan ik er ook nog wel een paar schaaltjes uitdraaien. Ik moet alleen nog even geduld hebben. Het hout moet namelijk eerst de tijd hebben om te drogen, maar dan heb ik ook wel wat!

Materialen: Kersenhout.

Kerstbomen

Ik was laatst weer ergens waar ik wat mooie stukken hout mee heb gekregen. Ik wil daar dit jaar weer kerstbomen van maken voor de vogels. Die van vorig jaar was niet veel meer en heb ik opgestookt in de tuinhaard.
Dit jaar wil ik er drie gaan maken in verschillende hoogtes. Ik weet nu al dat de kauwtjes er veel plezier aan zullen beleven, aangezien die regelmatig in onze tuin komen om te zien of er iets te halen valt. Wat natuurlijk ook wel het geval is.

IMG_3491kerstbomen

Vogel voeder boom

Ik had nog een bonkje hout over waar ik niet zo heel veel mee kon doen. Dus heb ik het op een saaie middag omgetoverd tot een vogelvoederboom.

Daar hang ik nu de pelpinda’s in voor de vogels. De boom wordt altijd, als die gevuld is, direct druk bezocht door kraaien. Als de boom leeg is zitten de kraaien er regelmatig op, te wachten op nieuwe pinda’s.

kerstboom2_resize

Materialen: Boomstronk.