Zoals al eerder was aangekondigd, en je kunt het ook op de site zien staan, gaan we verhuizen.

We hebben er lang naar uitgekeken, maar nu is het toch zover. Alhoewel wel iets sneller dan was gepland, aangezien de overdracht van onze eigen woning een maand eerder is dan aanvankelijk de bedoeling was. En dat is ook prima hoor. Al die volgepakte dozen maken het nou eenmaal niet gezelliger in huis.

De laatste tijd heb ik nog wel flink wat opdrachten gehad, maar nu moet ik toch echt zeggen, dat de houtdraai werkplaats dicht gaat voor een paar maanden. Het is de bedoeling dat de werkplaats begin oktober weer open gaat. Maar zodra de beitels er weer aan toe zijn, en ik ook, dan laat ik het jullie weten dat de werkplaats weer operationeel is.

Ik probeer nog wel wat dingen in de agenda te zetten zodat er af en toe nog wel een blog van me komt. Want ik heb nog wel wat mooie dingen te laten zien, echter door de verhuizingsdrukte vooraf kwam het er niet altijd van om rustig te zitten en een blog te schrijven.

Een collega vertelde me laatst dat ze naar Amerika was geweest en onder de indruk was van de enorme Sequoia en Redwood bomen. Die zijn ook inderdaad indrukwekkend. Meer informatie over de Sequoia kun je hier vinden.

Ik vertelde haar dat ik nog wel een stuk Redwood Burl in mijn schuurtje, nou kelder, had liggen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want ze wilde daar gelijk een pen van hebben.

Na het zagen van de houtblokjes, geef ik altijd aan wat de boven- en de onderkant moet zijn.

Je ziet de prachtige tekening al te voorschijn komen.

En als de pen dan klaar is zie je, na het oppoetsen, de diepe bruinrode kleur van het hout helemaal opleven. En het goud van de pen maakt het helemaal af.

Materialen: Redwood Burl, Fancy pen goud.

Afgelopen maand heb ik wat afscheidsfeestjes gehad. Ik ben namelijk al met vervroegd pensioen. Wat niet betekend dat ik op mijn lauweren ga rusten hoor. Nee, ik heb nog genoeg plannen om dingen te gaan doen en dan ook zeker werkgerelateerd. En uiteraard heb ik nog al mijn draaiwerk, waar ik ook veel plannen mee heb.

Ik wil graag meer gaan experimenteren met de verschillende materialen en ook wat meer schalen gaan draaien. Daar heb ik nu ook alle tijd voor. Dus reden genoeg, voor jullie, om regelmatig op mijn blog te kijken.

Voor een drietal collega’s heb ik, afgelopen maand, nog een pen gemaakt. Van boven naar beneden zie je vervolgens; eiken met slaap, noten en goudenregen hout.

De eiken met slaap en de noten pen zijn afgewerkt met chroom en de goudenregen met gunmetal.

Natuurlijk is de afwerking vaak een persoonlijk voorkeur. Maar toch staat een wat donkere afwerking mooier bij een lichte houtsoort, zoals de goudenregen.

Materialen: Eiken met slaap, noten, goudenregen, Fancy Pan chroom + gunmetal, kunststof doosje.

Bij deze wens ik jullie allen een gelukkig en gezond nieuwjaar. Dat het maar een fantastisch jaar voor je mag worden.

De site heeft , om diverse redenen, enige tijd stil gelegen maar we hebben in die tijd wel plannen gemaakt voor de toekomst.

De site zal een ander uiterlijk krijgen waardoor de zoekfuncties beter gaan worden. Daarnaast komt er ook een webshop, die je de mogelijkheid gaat geven zelf de pennen te kunnen samenstellen. Dat zal een versnelling geven in het bestelproces, maar de pennen zullen altijd pas gemaakt worden op bestelling. Het blijft dus altijd een unieke pen waar er maar eentje van is.

Als afscheidscadeautje heb ik afgelopen maand voor al mijn collega’s nog een pen gemaakt.

Op het doosje heb ik, bij de passende pen, ook de houtsoort gegraveerd, zodat ze altijd weten welke houtsoort het is.

Op een doosje zie je ook Drijfhout uit Turkije staan. In het kerstassortiment van een groot tuincentrum vond ik zakjes met drijfhout als decoratie artikel. Dat hout had precies de maat die ik voor een penblank nodig heb. Nadat ik het goed gestabiliseerd had kon ik er een mooie pen van maken.

Ik heb daar nog genoeg hout van, dus het kan besteld worden.

Materialen: Drijfhout uit Turkije, Beli, purperhart, Walnoten, Goudenregen, Eiken, Fancy pennen goud + gunmetal.

Het lijkt mij heel bijzonder om gevraagd te worden, en getuige te mogen zijn bij een huwelijk. Het is dan ook een bijzonder moment, als de bruidsparen elkaar trouw beloven en je als getuige daar ook voor mag tekenen.

Ik heb al een aantal keren pennen mogen maken voor de getuigen bij een huwelijk. Zo kreeg ik recent een mail van een aanstaand bruidspaar, die vorig jaar mijn pennen had gezien bij een huwelijk. Zij wilden dit ook graag op maat laten maken.

Na intensief overleg, want het was niet helemaal duidelijk hoe veel pennen het zouden worden, werden het 10 pennen. Ze wilden wel allemaal verschillende houtsoorten.

Uiteindelijk kozen ze voor: Appel, Beli, Eiken met slaap, Goudenregen, Noten, Olijf, Redwood, Rosewood en Zebrano hout.

Ik kon aan de slag met zagen, boren en inlijmen van de blokjes. Je begrijpt, dat was wel even een klusje. Bovendien had ik krap 2 weken de tijd om de pennen te maken en te versturen.

Het bruidspaar zelf, had de opdracht om te bepalen hoe de pen afgewerkt diende te worden. Zij wisten voor wie welke pen zou worden en konden dan zo bepalen of het met goud, chroom of gunmetal afgewerkt moest worden. Een handige tip hiervoor vind je op mijn blog.

Volgende week laat ik jullie verder meekijken naar de verschillende pennen die ik heb gemaakt.

Jullie hebben de laatste tijd kunnen zien hoe van een blokje hout, een pen tot stand is gekomen. Dat is best wel een heel proces. Het blijft voor mij fascinerend om van een stukje hout zoiets moois te kunnen maken.

Echter de pennen die ik maak zijn altijd “Custom made”, dat wil zeggen dat de klant zelf bepaald hoe de pen eruit moet zien.

Dat betekent simpelweg, dat de klant aangeeft welk hout of acryl ze willen hebben en of het afgewerkt moet worden met goud, chroom of gunmetal.

Dat is soms lastig, keuzes maken. Een handigheidje hierbij kan zijn. Kijk naar de persoon die de pen gaat ontvangen, of misschien is die wel voor jezelf. Is het voor een kleurig iemand, of houdt hij/zij misschien van donkere tinten of juist van lichte tinten.

Daarbij kan je ook naar het interieur kijken waar de persoon woont. Vaak geeft dat ook wel aan van welke kleuren iemand houdt.

Voor het bepalen van de afwerking, kijk dan welke kleur sieraden iemand draagt. Draagt iemand veel goud, dan is het passender om een gouden pen te geven. Wanneer je het niet zeker weet kun je kiezen voor chroom of helemaal neutraal is dan gunmetal.

Daarnaast kun je ook zelf bepalen welke afwerking je mooi vindt staan bij de kleur van het hout of acryl.

Kortom heel veel is er mogelijk, zoals bovenstaande pennen laten zien. Het kan ook altijd in overleg met mij.

Toch wil ik benadrukken dat iedere pen uniek is. In de loop der jaren is ook mijn assortiment van pen kits veranderd. Ik ben voortdurend op zoek naar nog betere kwaliteit. Wanneer je dan ook een pen ziet, van misschien wel een paar jaar geleden, is het vaak niet meer mogelijk om diezelfde pen te kunnen bestellen.

Dat maakt iedere pen uniek!

Vandaag laat ik het laatste deel zien, van het maken van een pen. Eigenlijk is het ook een zeer belangrijk deel. Het in elkaar zetten van de pen, zodat je hem daarna goed kan gebruiken.

Allereerst zie je hier alle onderdelen waaruit de pen bestaat.

De vulling kan erin. Wanneer je de vulling eruit wilt halen, om de pen te vernieuwen, dien je tegen de klok in te draaien en gelijktijdig uit elkaar trekken.

Wanneer de vulling erin zit, schuif je het tussenstukje er op.

Als het tussenstukje erop zit, dan kan het bovenste deel van de pen erop geduwd worden.

Tot slot zie je hieronder het eindresultaat van de pen.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om eens te zien, hoe het pen maken nou precies gaat.

Voor deze pen had ik een goed stukje Berkenhout. Je kunt nou eenmaal aan de buitenkant niet zien, hoe het hout er van binnen uitziet. Het gebeurd dan ook wel eens dat de pen bijna klaar is en dan toch nog breekt, omdat er een gat of noest in blijkt te zitten.

Met het stabiliseren van hout kun je veel voorkomen maar toch ook niet alles. Dan blijft alleen de optie over om opnieuw te beginnen. Per slot van rekening is hout nou eenmaal een echt natuurproduct. Fantastisch en fascinerend om mee te werken.

Het draaien en polijsten is klaar en nu ga ik de pen in elkaar zetten. Daar gebruik ik wat hulpstukken voor, omdat het anders niet goed en stevig in elkaar gezet kan worden.

Ik begin allereerst met de punt van de pen.

Met de blauwe delen wordt de punt in de pen geperst.

Zodra dat vast zit, zet ik de clip vast.

Ook deze wordt er weer ingeperst.

Volgende week, laat ik zien hoe de rest gemonteerd gaat worden. Dat is vooral ook van belang, voor het vernieuwen/verwisselen van een vulling.

Voortdurend ben ik op zoek naar nieuwe ideeën om pennen te maken, van andere materialen. Op het internet kun je daar ook genoeg van vinden, maar het is ook gaaf om zelf iets te bedenken.

Ik heb dus bedacht dat ik zelf hout ga kleuren met inkt. Mijn echtgenote, die ook erg creatief is, had nog wat mooie felle kleurtjes inkt staan. Dat is mooie inkt die is non-toxic, acid free en kan goed worden gebruikt op poreuze materialen.

Als poreus materiaal heb ik multipex hout genomen, Om ervoor te zorgen dat de inkt goed wordt opgenomen, heb ik er eerst een gat ingeboord.

Om het hout te kleuren, heb ik Dylusions Inkt gebruikt van het merk Ranger. Dit is een inkt die veelal gebruikt word bij Mixed Media. Ik vind het vooral van belang dat het Acid-Free en Non-Toxic is. Dus veilig.

De blokjes hout liggen hier goed in de inkt en gaan dan in de stabilisator, zodat de inkt goed in het hout kan doordringen.

Na het stabiliseren, ziet het hout er mooi gekleurd uit. Nu is het een kwestie van wachten tot het door en door droog is. Daar gaat wel een weekje overheen.

Ik ben heel benieuwd hoe het er straks uit gaat zien, als ik aan het draaien ben.

De pen is is nu zover gereed dat het afwerken kan beginnen. Dat houdt in het schuren en polijsten van het hout.

Ik gebruik hiervoor verschillende soorten schuurpads. Ik begin allereerst met een schuurkorrel van 240 + 320 + 600.

Zodra het glad genoeg is, ga ik het polijsten. Dat doe ik in verschillende lagen met cyano-acrylate lijm (superglue). Daar gaat wat tijd inzitten aangezien de cyano-acrylate lijm tussendoor ook nog moet drogen.

Ik begin met de 1e laag cyano-acrylate en het polijsten met een korrel van 1500 + 1800 + 2400.

Na het uitharden komt de volgende laag cyano-acrylate lijm en het polijsten met een korrel van 3200 + 3600 + 4000.

De laatste laag wordt gedaan met cyano-acrylate lijm en schuurpads met een korrel van 6000 + 8000 + 12000.

Op het moment dat alles uitgehard is kan de pen in elkaar gezet worden. Dat zie je de volgende week.