Goudenregen pen met stylus

Ik mag al een poosje van mijn vervroegd pensioen genieten. En dat vind ik heerlijk. Lekker in mijn atelier bezig met houtdraaien. En ik moet zeggen dat ik het daar best druk mee hebt. De bestellingen komen zeer regelmatig binnen. Het houd me in ieder geval goed bezig.

Ondanks dat ik niet meer werk, zijn mijn collega’s mij toch niet vergeten. Ook zij komen nog steeds als ze een mooie pen willen hebben.

Zo ook deze pen van goudenregen met een Ipad stylus. Mijn collega wilde die cadeau doen. De vraag was eerst een pen afgewerkt met goud. Echter die had ik niet meer op voorraad. Wel eentje in het chroom.

Aangezien het wat kort dag was en de pen vrij snel cadeau gedaan moest worden kozen ze voor de chroom variant.

Maar ik moet zeggen dat ook het chroom prachtig bij deze pen past, aangezien dit stukje goudenregen wat aan de donkere kant is.

Ik hoop in ieder geval dat het cadeau in goede handen is gevallen en hoop dat de ontvanger er veel plezier aan zal hebben.

Materialen: Goudenregenhout, Fancy pen stylus chroom.

Feestdagen

Het is alweer herfst. Het lijkt wel of het jaar weer omvliegt. Zeker zo de laatste maanden van het jaar. Dat zijn ook altijd wel wat drukkere maanden.

Volgende maand is het al november en dan komt Sinterklaas weer in het land. Maar dan is het ook zo maar Kerstmis en de jaarwisseling.

Je ziet Santa is al druk bezig in het atelier om dingen te maken. Ik kan vaak al wel wat voorbereidend werk doen, maar de “Finishing Touch” komt pas als duidelijk is welke pen het gaat worden.

Wil je een mooie pen of vulpen cadeau doen, wees dan op tijd. De verwerking kost in de regel 5-7 werkdagen. Maar ik streef er altijd naar om het ruim binnen die tijd te kunnen versturen. Dit is uiteraard afhankelijk van het aantal bestellingen dat ik op dat moment heb.

Je kunt bij de pen ook een doosje bestellen of een fluwelen hoesje. Het kan eventueel ook feestelijk ingepakt worden. Veel is er mogelijk. Wil je wat meer informatie dan kun je altijd een berichtje achterlaten via het formulier al dan niet met je telefoonnummer.

Rollerball met graveerwerk

Vaak hoor ik van de klanten waarom ze een pen bestellen. Niet alleen omdat ze graag een bijzondere pen willen hebben, maar er zit ook wel eens een verhaal achter. Dat verhaal geeft vaak aan waarom ze de pen kopen en ook waarom ze speciaal die houtsoort willen hebben.

Ik vind dat leuk om te horen. Soms kan de klant niet een keus maken, omdat er gewoon te veel te kiezen is. Dan help ik ze daarbij en komen we tot een goed en mooi eindproduct.

De klant die deze pen bestelde van eikenhout met slaap, wilde de pen aan een goede vriend geven. Zijn vriend had een dagboek aangeschaft en hij vond dat daar wel een bijzondere pen bij hoorde.

Graag wilde hij dat er op de pen gegraveerd kon worden. Op de pennen zelf graveer ik niet. Dat doet afbreuk aan de pen. Wel kan op de dop worden gegraveerd. Dat is iets wat ik altijd laat doen. Daar heb ik niet de juiste apparatuur voor.

Doordat de initialen in de dop gegraveerd zijn, heeft de pen wel iets bijzonders gekregen. Hierdoor is de pen echt iets persoonlijks geworden.

Ik hoop in ieder geval dat de ontvanger zijn gedachtes met deze pen mooi in zijn dagboek kan schrijven.

Materialen: Eikenhout met slaap, Rollerball gun metal, graveerwerk.

Nieuw stukje hout

Mijn schoonzoon heeft afgelopen weekend de apenboom bij zijn ouders gesnoeid en omgehaald. Er zat helaas geen leven meer in de boom. Hij vroeg aan mij of ik een stukje hout wilde hebben voor de pennen. Uiteraard altijd!

Alleen had ik niet verwacht dat hij met een paar niet te tillen stukken hout aan zou komen. Maar voor mij geen probleem. Ik heb genoeg materialen om het tot handzame stukken te maken. En ik denk dat ik er ook een schaal van ga maken. De doorsnede is prima daarvoor.

Van de apenboom of slangenden heb ik nog niet eerder een stuk hout in mijn bezit gehad. Het is wel een hele mooie en grote boomsoort. Het viel me ook op dat het een hele harde houtsoort is. Voorlopig ligt het hout nu te rusten en te drogen, aangezien het pas geleden is dat het is gezaagd. En dan ben ik heel benieuwd hoe het is hout is om mee te werken.

Ik hou jullie op de hoogte.

Materialen: Apenboom.

Uithangbord

Een tijdje geleden kreeg ik, van mijn echtgenote, een uithangbord. Aangezien ik een wat nostalgisch atelier heb, achter in de tuin, leek het haar leuk als ik daar Houtenpennen.nl op zou graveren. Dat geeft net een beetje extra’s.

Het idee was er al wat langer om een soort bord te maken aan de schuur, zodat ik kan laten zien dat ik aan het werk ben. Wanneer het bord er hangt kun je gewoon naar binnen lopen.

Vorige week was ik toch bezig met een beschermingslak voor de veranda, en ik dacht laat ik nu gelijk het bord maar ook in die lak zetten. het is aan beide zijde gegraveerd en nu goed beschermd door de laklaag.

Het bord hangt inmiddels, in de steeg, maar alleen als ik aan het werk ben. Ben je in de buurt, kom dan eens langs, of geef een bericht via de site, dan kun je zien hoe de pennen gemaakt worden. Misschien heb je zelf wel wensen voor een pen. Laat het me weten en dan kan ik vast iets moois voor je maken. We wonen in Noordwest Friesland.

Dus misschien tot dan!

Materialen: Diverse houtdraaiwerken.

Stukjes hout

Bij ons in het dorp staat een woning die vernieuwd gaat worden. Het was voorheen een kroeg en een bakkerij. Nou weet ik niet precies in welke volgorde. Of het eerst een kroeg was en dan een bakkerij of andersom. Maar dat maakt ook niet zo heel veel uit denk ik. Wel weet ik dat het pand uit 1854 stamt.

In ieder geval, het pand is verkocht en wordt nu gerenoveerd. Alleen de gevel staat nog en de rest is allemaal gesloopt. Er zal een heel nieuw pand achter komen maar wel met dezelfde oude uitstraling.

Tijdens de sloop kwamen ook de oude steunbalken vrij. Die zijn van Amerikaans Grenen. Ik heb al eens een keer met Amerikaans Grenen gewerkt en dat vond ik fantastisch materiaal. Ik ben dan ook naar de eigenaar gegaan en heb gevraagd of ik een stukje mocht hebben. Dat was geen probleem. Zoals je ziet is het wel iets meer geworden als een stukje hout. Ik ben er dan ook superblij mee. Ik ga uiteraard iets van het hout voor hem maken.

Op de bovenstaande foto kun je heel goed de ringen zijn van het hout. Mijn echtgenote is aan het tellen geweest en kwam aan ruim 90 ringen, maar er zaten vast veel meer in ringen op dit stuk hout. Er van uitgaande dat een ring een jaar is, kun je wel uitrekenen hoe oud dit hout wel is. En het is nog in een prima staat.

Er zaten in het hout forse bouten. Moet ook wel aangezien het steunbalken waren. Daarnaast zaten er ook vierkante nagels in en zoals je ziet behoorlijk lang. Ik heb ze niet allemaal kunnen redden want ze braken ook gewoon af.

Ik vond het wel bijzonder die nagels en heb het opgezocht. De vierkante nagels werden tot in de 19e eeuw gesmeed. Daarna werden het de draadnagels zoals we die nu kennen. De nagels die ik nu heb “gered” ga ik dan ook echt wel bewaren, evenals die grote bout en moer.

Materialen: Amerikaans Grenen.

Kledinghangers

Onze jongste is zwanger en al heel druk bezig om het babykamertje in gereedheid te brengen. De meeste spulletje heeft ze al, en ook al een aardige garderobe voor de kleine.

Om dat nou een beetje op maat te houden, heeft ze me gevraagd om kledinghangers te maken, zodat niet alles door elkaar zit.

Ze heeft gekozen voor de 1e vier verschillende maten. Nadat de deurhangers gezaagd waren heb ik de plaatjes en maten erop gegraveerd, en vervolgens afgelakt.

Wat lieve plaatjes erop. Voor de maatjes 56 en 62 staan er plaatjes op die wat meer gericht zijn op slapen.

Voor maatje 68, staat er een boom op, want dan zijn die kleintjes al flink aan het groeien.

Voor maatje 74 is gekozen voor een eendje, gezien ze dan al misschien gaan staan of een stapje doen. Die kleintjes kunnen dan zo leuk waggelen.

Dus dan is er nu al zoveel in orde voor die kleine. Nu is het afwachten wanneer de kleine geboren wordt en of het een jongen of meisje is.

Materialen: Deurhanger, Graveerwerk.

Schaal

Enige tijd geleden vertelde ik jullie over ons eikenhouten tafeltje die niet massief bleek te zijn. Ik moet zeggen daar baalde ik best wel van. Ik had namelijk het idee om daar een mooie grote diepe schaal van te gaan draaien.

Helaas mocht dat niet zo zijn. Wel ben ik met dat hout aan het draaien gegaan. Daarvoor heb ik het hout in wat handzamer stukken gezaagd.

Het was wel heel hard werken om van dit hout een schaal te maken. Het hout is namelijk verlijmd. Dat wil zeggen dat het een plaat is met diverse stukken hout die aan elkaar gelijmd zijn. Daardoor lopen de nerven verschillende kanten op. Dat maakt het draaien een stuk lastiger. En uiteraard was dat ook niet te zien toen het nog een tafeltje was.

Maar zoals je ziet, ben ik niet voor één gat te vangen, of stuk hout, en is het toch gelukt. Toch is het ook wel grappig om al die verlijmde stukken hout te zien. Overigens is de schaal, net zoals het tafeltje was, nog steeds erg zwaar.

De schaal is daarna bewerkt met edible oil, waardoor die prima zou kunnen fungeren als notenschaal.

Materialen: Eikenhout.

Ondertekenen trouwakte.

Regelmatig maak ik pennen voor een huwelijks ceremonie. De pennen zijn dan cadeau voor de getuigen en ook voor het bruidspaar. Het is natuurlijk ook bijzonder om speciaal op die dag met een aparte pen tekenen, in plaats van die van “13 in een dozijn”. De pen is dan een blijvende herinnering aan die speciale dag!

De pennen zijn altijd gevuld met een zwarte inkt. Gemeentes willen graag dat documenten met zwart ondertekend worden. Nu zijn we er recent achter gekomen dat sommige gemeentes wel iets meer regels daarvoor hanteren.

Het blijkt dat er ondertekend moet worden met een inkt die 100 jaar zichtbaar moet blijven. Documenten worden tegenwoordig wel ingescand, maar worden uiteraard ook bewaard.

Na enig zoeken heb ik gevonden dat het ook in het Burgerlijk Wetboek staat:

In artikel 1 staat: dat “Akten van de burgerlijke stand dienen op zodanige wijze met toepassing van de in artikel 2 te noemen middelen vervaardigd te zijn, dat zij gedurende een termijn van ten minste honderd jaren houdbaar en goed leesbaar zijn.”

In artikel 2 staat: “De akten van de burgerlijke stand mogen uitsluitend worden vervaardigd met een schrijfpen of een ander schrijfmiddel, mits zwarte schrijfinkt wordt gebruikt.”

De penvulling die aan die eisen voldoet is de Cross vulling Archival Ink. Ik gebruik altijd al de Cross vulling, dus deze past perfect in de pennen.

Dus wil je pennen bestellen voor jouw bijzondere dag, informeer dan eerst bij de gemeente of zij speciale eisen stellen aan de pen. Wij kunnen er dan voor zorgen dat de pen helemaal goed is. Je wilt niet op het moment van ondertekenen voor verrassingen komt te staan.

Die speciale vullingen zij niet op voorraad en zal ik ook moeten bestellen. De prijs voor een pen zal daardoor iets duurder uitvallen.

Houten Pennen Logo

Een tijdje geleden kreeg ik een stukje hout met bast eraan, wat diende als verpakkingsmateriaal. Zonde gewoon om weg te gooien.

Mijn kinderen zijn heel handig met tekenprogramma’s op de computer en dus heeft mijn jongste het logo aangepast en in een ronding gezet. Daarna kon ik het mooi met de graveermachine op het stuk hout maken.

Het moet nog afgelakt worden zodat het dan ook buiten kan hangen. Het zal dan een mooi plekje krijgen onder ons huisnummer, en naast de voordeur.

Materialen: Afval hout, graveerwerk.