Showtime

Op 12 juni 2022 vindt de Dutch pen Show plaats, in Utrecht. En ik ga daar naar toe als standhouder met mijn handgemaakte vulpennen en pennen, samen met mijn dochter en schoonzoon. Daar hebben we echt echt onwijs veel zin in.

Ik ben daar vorig jaar geweest als visitor en dit jaar sta ik achter de tafel om mijn pennen te laten zien en hoop ik ook te verkopen. Ik heb nu eenmaal een bijzonder product aan te bieden. En voor zover ik nu weet ben ik de enige die met handgemaakte houten pennen naar de show komt.

Ik heb al een flinke partij Goudenregen hout in planken gezaagd.

Om het daarna in penblanks te zagen.

Dagelijks worden de penblanks ingeboord en de busjes erin gelijmd. Het heeft nou eenmaal tijd nodig om uit te harden. Daarna kan ik het allemaal achter elkaar tot vulpennen en pennen verwerken. Maar de bestellingen gaan ook gewoon door.

Je vraagt je vast af, wat nou met die grote draaibank en de Zilverberk? De grote draaibank heb ik nodig zodat ik ook kroontjespennen kan gaan maken, omdat ik die ook wil meenemen. De kroontjespennen zijn wat langer als de gewone pen, en die passen niet op de gewone draaibank.

Dus ik moet nog hard aan het werk, want ik heb nu nog 2 maanden voordat het Showtime is! Nu al zin in!

Materialen: Diverse houtsoorten, Nieuws.

Zilverberk

Ik heb al sinds 2013, denk ik, een bonk zilverberk liggen. Het is echt geen klein stukje hout. Dat lag eerst al in de kelder van ons vorige huis te drogen. Is dus ook al meeverhuisd. Gelukkig voor mij, hebben toen de verhuizers het gesjouwd. En nu heb ik besloten om daar eens schaal van te maken voor op tafel.

Mijn echtgenote wil graag een schaal hebben die zo wijd en plat mogelijk kan worden, zodat die gebruikt kan worden als fruitschaal. Het lijkt me dat, dat wel moet lukken.

Het hout is inmiddels in de grote draaibank geklemd. Ik kan je vertellen, dat was een pittig klus. Het hout is nogal aan de zware kant.

Om de verhouding te laten zien, heb ik op deze foto een pen gelegd. Je kunt je voorstellen dat het wel sjouwen was, om het boven je macht in de draaibank te zetten.

Maar goed het zit erin, en moet er ook weer uit. Ik heb de draaibank voor iets anders nodig, dus de schaal moet even wachten.

Ik stel me voor dat je wel wat nieuwsgierig bent geworden waarom ik het hout er weer uit moet halen? Dat ga ik je morgen vertellen. Ik vind het zelf erg leuk nieuws en kijk er ook naar uit.

Materialen: Zilverberk.

Houtsoorten

De recente drie stormen die we hebben gehad, hebben toch wel veel schade aangericht in het land. Ook ons dorp kwamen daar uiteraard niet aan onderuit. Er zijn nogal wat bomen die de storm niet meer konden trotseren en het opgaven. Gelukkig zaten de bomen nog niet in het blad, anders waren er misschien nog meer bomen getroffen.

Met dank aan mijn mede dorpsgenoten, die me gebeld hebben, heb ik mijn voorraad hout kunnen aanvullen.

Hier liggen 2 zeer oude Pruimenbomen. Heel jammer want ze gaven altijd een heel goede fruit opbrengst.

Hierboven zie je de vers gezaagde Pruimenboom. Een fantastisch mooi kleur!

Op bovenstaande foto zie je Wilgenhout.

Dit is een Lijsterbes. Ik vind de kern van het hout net op een meloen lijken.

Gelukkig kon ik ook mijn voorraad Goudenregenhout weer wat aanvullen.

Tot slot heb ik nog een paar mooi kastanje stammetjes gekregen.

Nu moet het hout gedurende enige tijd gaan drogen. Dat doe ik door de gezaagde kanten goed in te smeren met houtlijm. Daardoor gaat het drogen via de boombast en is de kans minder groot dat het hout gaat barsten.

Je ziet dat er een hele voorraad pennen in de maak ligt op de foto’s. Ik kan haast niet wachten tot het droog genoeg is om te verwerken.

Materialen: Pruim, Wilg, Lijsterbes, Goudenregen, Kastanje.

Combinaties met Rio Pallisander

Zoals je in mijn vorige bericht heb kunnen lezen, ben ik in het bezit gekomen van een fantastisch mooi stuk Rio Pallisander hout. Een kostbare houtsoort, met een prachtige mooie diepe kleur.

Het leuk me leuk om wat van dit mooie hout te gaan combineren met andere lichtere houtsoorten. Bovenstaande pen is een combinatie van Rio met Eikenhout met slaap. Afgewerkt met goud geeft deze pen een erg chique uitstraling. Wat ook uitstekend past bij de bijzondere Rio.

Deze pen heb ik gecombineerd met een stukje Maple hout. Dit is een vrij licht houtsoort en laat zich daardoor ook mooi afwerken met gunmetal.

De laatste pen is gecombineerd met Esdoorn. Esdoorn en Maple zijn eigenlijk dezelfde boomsoort. Echter dit stukje Esdoorn heeft een iets donkerdere kleur dan de pen die daarboven staat. Door dit iets kleurverschil laat deze pen zich weer mooi afwerken met goud.

Al met al zijn het zo wel bijzondere pennen geworden!

Materialen: Rio Pallisander, Maple, Esdoorn, Eikenhout met slaap, Fancy Pen Goud + Gunmetal.

Rio Palissander

Enige tijd geleden ben ik, op zeer legale wijze, in het bezit gekomen van Rio Palissander. De officiële naam is Dalbergia Nigra. Dit stuk hout is reeds lang geleden, vanuit Brazilië, geïmporteerd naar ons land. Doordat het nu een beschermde houtsoort is en op de Cites lijst staat, wordt het niet meer geïmporteerd.

De Dalbergia Nigra is bekend onder verschillende namen en de kleuren lopen uiteen van donker chocolade bruin naar oranjerood. Het is een zeer harde zware houtsoort.

Vroeger, late 18e of 19e eeuw, werd het veelal gebruikt voor meubels en decoratie. Recenter werd het gebruikt door de Scandinaviërs voor meubels, maar het werd ook veel in de muziekindustrie gebruikt voor gitaren, bassen en fluiten.

Het hout heeft een zeer aangename wat zoete geur. Toen ik aan het draaien was, was het ook heerlijk vertoeven in mijn draai atelier. De geur is gewoon zo mogelijk nog lekkerder dan menige wierook geur dan ook.

Je ziet bij deze 5 pennen ook goed het kleurverschil van het hout, terwijl ze toch van hetzelfde stuk afkomen. En zo afgewerkt met het goud, is het een hele chique pen geworden.

Gelukkig heb ik nog een mooi stukje Rio liggen, dus ik kan nog wel een paar pennen maken. Echter door de bijzonderheid van het hout, zijn ze wel wat prijziger dan de gewone pennen, maar dat zal je vast begrijpen. Maar dan heb je wel iets heel unieks in handen met zo’n pen.

Materialen: Rio Palissander, Fancy pen goud.

Tufnol

Zoals jullie vast weten, we wonen op een klein dorp. Dat is echt een plek waar je elkaar gauw genoeg kent. Bovendien loop ik elke dag ook met honden en dan heb je gauw een praatje met elkaar. Helemaal omdat ik eigenlijk 8 keer per dag met de honden loop. We hebben er drie, maar om ze allemaal tegelijk uit te laten, is niet te doen. Zeker als je andere katten, honden etc tegenkomt.

Dus zo kwam ik erachter dat een achterbuurman ook bezig is om een gitaar te maken. En wat doe je dan, je gaat eens kijken in een ander schuurtje. Altijd mooi om kennis te delen, nietwaar?

Zo had hij een flinke balk voor me, maar dat was geen hout. Hij dacht een soort kunststof of acryl, maar wist het ook niet echt. Hij had het ook gekregen, maar kon er niks mee. Het was ook best compact en zwaar en er zitten lijnen in. De geur van de balk was alleen niet aangenaam.

De buurman heeft het nagevraagd, bij degene waar hij het vandaan had. Het heet Tufnol. Nou daar had ik nog nooit van gehoord. Gelukkig kun je dat allemaal opzoeken op het internet.

Tufnol is een materiaal dat bekend staat als een synthetisch gelamineerd plastic. Het is gemaakt van lagen papier, katoenen doeken of geweven glasvezeldoek. Dat wordt vervolgens gedompeld in hars en dan samengeperst.

Wat je dan krijgt is een sterk en hard materiaal, wat heel veelzijdig gebruikt wordt in de scheepvaart, industrie, en allerlei andere toepassingen.

En als je dus heel goed naar de pen op de foto kijkt, zie je ook de verschillende lagen vezels. Op deze bovenstaande foto is de belichting ook wat feller, maar daardoor kun je wel heel goed de lagen zien.

Het was wel hard werken om van dit mariaal een pen te maken, maar dan heb je ook wel iets heel bijzonders. Ik ben wel erg blij met het resultaat. Ik heb nog een mooi stuk over, de buurman heeft ook nog wel wat voor me, dus ik kan nog wel een paar pennen maken. Ik ben in ieder geval alweer met een nieuwe ervan bezig.

En de nare geur, die is weg zodra de pen bewerkt is het alle afwerkingsmaterialen.

Materialen: Tufnol, Fancy pen chroom.

Workshop

Vorige maand heb ik weer een workshop mogen geven. En dat was echt heel leuk om te doen.

Aanleiding hiervan was dat een klant graag een mooie houten vulpen voor een vriend wilde kopen. Hij verzamelt en gebruikt ook veel vulpennen. Dat bleek ook wel, aangezien hij zijn foedraal met pennen mee had genomen. Daarnaast wil hij ook altijd heel graag weten hoe alles in elkaar zit en haalt dus veelal de dingen ook eerst uit elkaar.

Daarom leek het de klant heel leuk om hem zelf een pen te laten maken. Of dat mogelijk was. Uiteraard is heel veel mogelijk. Zo dit dus ook.

Deels had ik de pen al voorbereid. Dat wil zeggen dat ik het binnenwerk al had geboord en gelijmd. Dat heeft altijd tijd nodig om te drogen en uit te harden. Dat is niet te doen tijdens een workshop. In ieder geval kon hij gelijk aan de slag en heeft onder begeleiding een mooie houten pen gemaakt.

Na de workshop kreeg hij de vulpen, waar hij heel erg blij mee was.

Er is een mooi handgemaakt doosje bijgeleverd, met op de voorkant een persoonlijk boodschap.

De klant die het allemaal had geregeld heeft ook een mooie pen van me cadeau gekregen.

We hebben een mooie workshop middag gehad en ik hoop dat hij met heel veel plezier met de vulpen zal schrijven.

Materialen: Olijfhout, Cameron vulpen chroom, houten doosje, graveerwerk. workshop.

Geboortepen

Recent zijn we op kraamvisite geweest, of zoals ze hier zeggen op “Poppeslok”. We hadden allemaal goede gaven mee voor de ouders en de kleine, maar ik wilde ook nog iets blijvends geven.

Zo kwamen we op het idee om een geboortepen te maken. Dat idee was me al eens aangeraden door een mede houtdraaier, maar dat had ik weer even in de koelkast geparkeerd zogezegd.

We zijn uitgekomen bij de Keltische boomhoroscoop. De oude Kelten hebben hun astrologie op de bloeiperiode van de bomen gebaseerd. Er zijn 21 boomsoorten met een periode in voor en najaar. Daarnaast zijn er vier heilige bomen. Als je de link volgt dan kun je er meer over lezen.

En het mooie van alles is dat er ook best wel waarheden inzitten als je, je eigen horoscoop leest.

Voor het kleine mannetje kwamen we uit op een appelboom. Mijn echtgenote heeft er een soort certificaat bijgemaakt, waarin de beschrijving van de boom staat. De pen werd afgewerkt met goud. Het is immers goud waard als je zo’n mooi kindje krijgt.

De pen ging in een doosje waarop ik de naam en geboortedatum heb gegraveerd.

De ouders waren er heel erg blij mee. En de kleine zal nog even moeten wachten tot hij er mee kan schrijven.

Materialen: Appelhout, Fancy pen goud.

Pennenset voor een huwelijk

Mijn achterbuurman vroeg mij in december om een pennenset te maken voor zijn broer en schoonzus. Vlak voor kerst zouden zij 50 jaar getrouwd zijn. De pennen werden pas begin deze maand gegeven, dus nu kan ik ze laten zien.

Er werd gekozen voor eikenhout met slaap. Deze pennen werden afgewerkt met gunmetal en met chroom. Er kwam ook een gegraveerd doosje bij. Op mijn vraag of er voor elke pen een doosje moest zijn, kwam als antwoord; Nee hoor niet nodig, ze liggen toch ook samen in bed. Dat is echt wel humor.

Maar er zijn toch ook klanten die voor hun eigen pen wel een apart doosje willen hebben, omdat als ze de pen meenemen dat dan makkelijker in het doosje kan. Dus op zich vond ik de vraag niet zo heel gek.

Omdat het wel een bijzonder cadeau was voor een 50 jarig huwelijk, heeft mijn echtgenote er een cadeauverpakking van gemaakt. Passend bij het gouden huwelijk.

Wist je trouwens dat veel bruiloftsjaren een naam hebben? Ik wist het wel van goud maar al die andere niet echt. Is wel leuk om eens te lezen.

In ieder geval, de pennen zijn cadeau gedaan en het echtpaar was er heel blij mee. Ik hoop dat ze er veel plezier aan zullen hebben. En ik wens ze samen nog vele mooie jaren toe.

Materialen: Eikenhout met slaap, Fancy pen chroom + gunmetal, doosje, graveerwerk, cadeauverpakking.

Goudenregen pen met stylus

Ik mag al een poosje van mijn vervroegd pensioen genieten. En dat vind ik heerlijk. Lekker in mijn atelier bezig met houtdraaien. En ik moet zeggen dat ik het daar best druk mee hebt. De bestellingen komen zeer regelmatig binnen. Het houd me in ieder geval goed bezig.

Ondanks dat ik niet meer werk, zijn mijn collega’s mij toch niet vergeten. Ook zij komen nog steeds als ze een mooie pen willen hebben.

Zo ook deze pen van goudenregen met een Ipad stylus. Mijn collega wilde die cadeau doen. De vraag was eerst een pen afgewerkt met goud. Echter die had ik niet meer op voorraad. Wel eentje in het chroom.

Aangezien het wat kort dag was en de pen vrij snel cadeau gedaan moest worden kozen ze voor de chroom variant.

Maar ik moet zeggen dat ook het chroom prachtig bij deze pen past, aangezien dit stukje goudenregen wat aan de donkere kant is.

Ik hoop in ieder geval dat het cadeau in goede handen is gevallen en hoop dat de ontvanger er veel plezier aan zal hebben.

Materialen: Goudenregenhout, Fancy pen stylus chroom.